Hz Muhammed S. A.V 'in Hayvan ve doğa Sevgisi
Muhammed peygamberin kedi, karınca, deve gibi hayvanları sevdiği kaynaklarda çok açık bir şekilde görülüyor Fakat ilginçtir ki bazı hayvanlar Onun bu hayvan sevgisine layık görülmemiş Bu hayvanlardan bulduklarım: Karga, çaylak, akrep, sıçan, kelb-i akur (yırtıcılar), yılan, keler(kertenkele, bukalemun, iguana ve varan gibi surungenleri icine alan grup) ve köpek
Beni çok güldüren aynı zamanda da düşündüren hadiseyi Ebu Hureyre naklediyor:"Resulullah (sav) buyurdular ki: 'Kim keleri ilk darbede öldürürse ona yüz sevap yazılır İkinci vuruşta öldürürse daha az kazanır Üçüncü vuruşta ise bundan da az sevap kazanır' "(1) Gerçekten vahim bir durum Tanrı'nın yarattığı o güzel hayvanlar bizim sevap kazanma oyuncağımız haline gelmiş Ne kadar kısa denemede öldürürsek o kadar çok sevap geliyormuş
Bir başka hadisi İbnu Mesud aktarıyor:"Resulullah (sav) buyurdular ki: "Yılanların hepsini öldürün Kim yılan(ın intikam alacağın)dan korkarsa, benden değildir"(2) Peygamver çok açık konuşuyor Yılanları öldürmeyi emrediyor, korkulması halinde ise direk dinden çıkıyorsunuz
Sıradaki hayvanımız köpek İnsanlık tarihi boyunca insanlara sadakatiyle tanıdığımız köpekler eğer av veya çoban köpeği değillerse peygamberin emriyle öldürülüyorlar İbnu Ömer aktarıyor:"Resulullah (sav) av veya koyun veya çoban köpeği hariç diğer bütün köpeklerin öldürülmesini emretti" İbnu Ömer (ra)'e: "Ebu Hüreyre, "Veya ekin köpeğini de diyor!" denilmişti, bunun üzerine: "Onun ekini var da ondan!" cevabını verdi ve ilave etti: "Biz Medine ve civarına gider, tek köpek bırakmaz, hepsini öldürürdük Hatta biz, çölden gelmiş kadına refakat eden arkadaş köpeği bile öldürdük"(3)
Merak ediyorum acaba bugünkü müslümanların ne kadarı bu hadislerden haberdar? Acaba bilseler karga, köpek, kertenkele avına çıkarlar mı?
İnsan temiz ve sağlıklı bir ortamda yaşayabilir. Yüce Allah kainatı belli bir denge ve düzen içinde yaratmıştır. Dağlarıyla, ovalarıyla, hayvanlarıyla ve bitki örtüsüyle dünyada her şeyin mükemmel bir düzen içinde olduğu görülmektedir.
Peygamberimiz döneminde henüz çevre sorunu diye bir sorun yoktu. Sanayileşme olmadığı için onun zararlı yan etkileri de görülmemekteydi. Buna rağmen Peygamberimiz ağaçların korumanın gerektiğini bildirmiştir. Örneğin ona ait bir hadis şöyledir:
"Kim bir fidan diker veya ekin ekerse, onlardan kuşlar ve diğer hayvan veya insanlar faydalandıkça Allah onu sevaptan yararlandırır. Yaptığına karşılık olarak ona sadaka sevabı olur."
Peygamberimiz Medine yakınlarında, eskiden ormanlık iken sonradan hayvan otlatılan yer haline gelen otlak bir alan için şöyle buyurmuştur:
"Kim buradan bir ağaç kesecek olursa onun karşılığında yeni bir ağaç diksin."
Aynı şekilde, Mekke gibi Medine ve Taif şehri ve civarını, bugünkü söylemle sit alanları ve milli park ilan etmiş ve bu bölgelerdeki ağaçların kesilmesi ve hayvanlarının avlanması yasaklanarak koruma altına alınmıştır.
Peygamberimizin Medine merkez olmak üzere her yönden 32 km.lik çevresini yasak bölge ilan ederek ağaçlarının kesilmesini, hayvanlarının avlanmasını, otların yolunmasını, hatta ağaçların yapraklarının çırpılmasını yasaklamış, böylece bu bölgeyi koruma altına almıştır.
Peygamberimiz su israfı ve suyun kirletilmesi konusunda da insanları uyarmış, bu konuda titizlik göstermiştir.
Peygamberimiz hayvanlara iyi davranılması konusunda ise şöyle buyurmuştur:
"Merhamet edene Allah da merhamet eder. Siz yerdekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin."
Peygamberimiz hayvanları birbiriyle dövüştürmeyi yasaklamış, onlara işkence ve eziyet edenleri, nişan hedefi yapanları lanetlemiştir. Zevk için avlanmak, hayvanı öldürüp atmak da haramdır. Peygamberimiz şöyle buyurur: "Haksız yere bir kuş veya daha küçük bir hayvan öldüren insana Allah onun hesabını mutlaka soracaktır."
Konuyla ilgili bir başka hadis de şöyledir:
"Bir adam yolda yürürken çok susadı ve bir kuyu bulup oraya inerek su içip çıktı. Bu sırada susuzluktan dolayı nemli toprağı yalamakta olan bir köpek gördü. "Bu köpek de susamış" diyerek kuyuya indi. Ayakkabısına su doldurup yukarı çıktı ve köpeğe içirdi. Bundan dolayı Yüce Allah o kulundan razı olup onu cennetlik kıldı.
Peygamberimizi dinleyenlerden biri sordu:
"-Ey Allah'ın elçisi, Hayvanlara yapılan iyilik için de sevap var mıdır?" Peygamberimiz şöyle cevap verdi:
"-Her canlı için yapılan iyiliğin mükafatı vardır."
yalnız burada yanlış bir şey var Peygamber Efendimiz hayvanların öldürülmesini emretmiş yanlış bir cümledir ki zaten Peygamber Efendimizin Mekke'nin Fethine giderken yol kenarında gördüğü bir hayvanın korunmasını emretmiştir.
YanıtlaSil