6 Aralık 2010 Pazartesi

RİTİM NEDİR ?

RİTİM NEDİR ?


 


 

Ritim denince aklımıza ilk gelen şeyler; düzenli vuruşlar dizisi, tartım, ritim aleti çalmak, akıcı ve güzel vuruşlar dizisi vs.. olabilir.

Benim teorim ve ritim anlayışıma göre daha basit ayrıca daha farklıdır ritim'in tanımı.


 

Örnek: Bir gün kalbiniz acayip hareketler yapmaya başlıyor, herhangi bir sebep yok gibi görünürken hızlı atıyor veya aşırı yavaşlıyor, bu durum sizi rahatsız ediyor ve bir doktora gidiyorsunuz. Sonuç; kalbinizde ritim bozukluğu var teşhisi konuyor ve bu bozukluğu düzeltme yöntemleri (ilaç, terapi, tansiyon kontrolü, vs.) ile düzene sokmak gerekiyor.


 

Örnek: Kol saatiniz artık sizi yanıltıyor ileri veya geri kalıyor ve bir tamirciye götürüp, tamir ettiriyorsunuz, yani zaman ayarı yaptırıyorsunuz.

İnsanlar ve tüm canlılar doğar yaşar ve ölürler, bu süreçte bir çok şeyler yaparlar, ama asıl eylemler doğru veya yanlış olsun hep geride kalır ve söylenen şey hep aynıdır: ''ah şu zamanı bir geri çevirebilsem doğru zamanda doğru şeyi yapardım" deriz.


 

İşte ritim in önemi burada ortaya çıkıyor ve kendi kendini zaten tanımlıyor,,

-Güneşin doğuşu, doruk noktası ve batışı (zaman değerlendirmesinin en ilkel hali)


 

-Otomobilinizin motorunun varoluş mantığı ( 4 zamanlı motor sistemi)


 

-Müzikteki zaman birimi yani metronom


 

Örneklerde olduğu gibi doğru işlemesi gereken her sistem için, doğru zamanlayıcı bir unsur gerekir, değil mi?


 

RİTİM, en çok müzik içerisinde kullanıldığı için daima müzik ile ilişkilendirilir, ama bence tam olarak öyle değil. burada müziği bizlere beğendirmek, belli bir düzene sokabilmek ve müziğe canlılık katmakta ritimden yararlanılmıştır.


 

RİTİM müzikten çağlar önce keşfedilmiştir, insan oğlu konuşmayı ve lisan sistemini geliştirirken dahi aralarına; hece , nokta virgül vs. gibi düzene sokucu detaylar ve unsurlar geliştirmiştir. Bunlarda dahi hep bir ritim olgusu var olmuş yani zamanlama ve zamanlama içerisinde doğru olanı yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır, doğru kurulmuş ve sonucu doğru olan bir matematik ve denklem sistemidir' ritim


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı aşağıdan yorumlama biçimi yazan yerden Anonim'i seçip yazabilirsiniz ;)