16 Nisan 2010 Cuma

Evlerimizde ve kamu binalarımızda ısı ve ses yalıtımı nasıl yapılır

Binalar için ısı yalıtımı son derece önemlidir kazanılmış ısıyı kaybetmemek için belirli standartlardaısı ve ses yalıtımı yaptırmak ısı ve ses alış verişini kesek sesin odada kalmasını bu sayede yan komşunun sizi dinlememsini veya daha az doğal gaz parasını ödemeyi saglayabilirsiniz.

Isı yalıtımı nasıl yaplır

Binalarda ısı yalıtımı en az binanın temeli kadar önemlidir. Nasıl ki temeli sağlam olmayan bir ev bizim için tehlike arz ediyorsa, yalıtımı olmayan bir ev de çok tehlikelidir. Soğuk algınlığı gibi hastalıklardan öteye bütçeye büyük zararı vardır. Yalıtımsız bir ev daha çok doğalgaz harcar ve masrafı çok olur. Ama bir kere masraf ederek evinize ısı yalıtımı yaptırırsanız faydalarını kısa sürede görebilirsiniz. İşte ısı yalıtımı için bir kaç ip ucu:

Türkiye'de pek uygulanmasa da binalarda cam kalınlığı çok önemlidir. Güneye bakan camlar ince, kuzeye bakan camlar kalın olmalıdır. Eğer ne de olsa kışın dışarısı soğuk diye bütün camlar kalın olursa, gelen güneş ışınlarını tepmiş olursunuz. Sıcak diye de ince cam kullanırsanız, soğuk olan kuzey cephesinden soğuk almanız kaçınılmazdır. Bu sebeple evinizdeki camların konumları, güneş alma süreleri çok önemlidir. Camlarınızı taktırmadan önce bu hesaplamaları yapmanızda fayda var. Evinizdeki bütün camları aynı model takıp da paranızı boşa harcamayın.

Camlardan bahsederken, tabii ki mutlaka hem ısı hem de ses yalıtımı için çift cam kullanın.

Camlarınızın pencere bantlarını 2 yılda bir yenileyin. Ucuz macun ya da pencere bandı kullanmayın. Ucuz diye çekeceğiniz ince pencere bandını takmasanız daha iyi. Kaliteye önem verin.

İnşaat öncesi mutlaka iç yalıtım yaptırın. Özel alışımlı köpük kullanın.

Çatınız için bulunduğunuz çoğrafyayı iyi tanıyın. Çok rüzgar alan yerse, kiremit çatı yaptırmayın. Kaplama çatı malzemeleri kullanın. Ve mümkünse açık renkli malzemeler seçin. Biliyorsunuz ki açık renk güneş ışınlarını emer. Sırf göze hoş gelsin diye (en çok satılan modeller koyu renklerdir) yalıtımınızda hata yapmayın.

Evde yer halısı kullanın. Halı taban sıcaklığını tutar.

Isınırken tek bir odayı ısıtmayın, 4 duvar ısınmadıkça yakılan gaz boşa gider.

Alt kat ve üst kat komşunuzla ısı programlaması yapın. Siz kendi dört duvarınızı ısıtırken, alt kat komşunuzun evi soğuksa, tabandan sizin eviniz de soğuyacaktır. Isıtma sistemlerinizi aynı anda açmayın, açma ve kapama saatlerini yarımşar saat farklarla oluşturun. Herkesin alt komşusu bu hassasiyeti gösterirse ısı yalıtımında büyük katkı sağlamış olur.

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Sesin yayılmasının önlenmesine ses yalıtımı denir. Ses yalıtımı yapılırken sesi geçirmeyen veya daha az geçiren yani sesi fazla soğuran yalıtım malzemeleri kullanılır. Aşırı gürültülü ortamlarda ses dalgalarının şiddeti fazla olduğu için bu ortamlar sağlık sorunlarına neden olur. Bu nedenle aşırı gürültülü ortamlarda yalıtım malzemelerinin kullanılması gürültüyü önler yani ses yalıtımı sağlar.

NOT :

1- Yan odadaki TV sesinin duyulması, sesin soğrulup iletilmesi nedeniyledir.
2- Kar yağdığında ortam daha sessiz olur. Bunun nedeni sesin kar tarafından soğrulmasıdır. Kar sayesinde sesin yansıması azalır. (Kar yokken asfalttan yansıyan ses etrafa yayılır. Kar varken kar sesi soğurduğu için yansıma azalır).
2- Sesin kontrol edilebilmesi için yansımasının, iletiminin ve soğrulmasının nasıl gerçekleştiğinin bilinmesi gerekir.
3- Binalar yapılırken ses yalıtımının sağlanması için duvarlar sıvanır ve duvarların arasına sesin soğrulmasını sağlayan ses yalıtım malzemeleri (köpük) konur.
4- Araba egzozlarındaki susturucular motor sesinin şiddetini azaltmak için kullanılır. Susturucularda art arda odacıklar yapılır veya sesi soğurcu maddeler kullanılır.
5- Ağaçlar, ortamdaki sesin soğrulmasını sağlar.
6- Odadaki eşyaların yumuşak ve pürüzlü yüzeye sahip olması sesi dağınık yansımaya uğrattığı için sesin daha fazla soğrulmasını sağlar.
7- Kapalı mekânlarda yankı oluşumunun engellenmesi için sesi yalıtan yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır.
8- Sesin yansıma özelliğinden yararlanılarak maden yataklarının yeri belirlenebilir, deprem fayları belirlenebilir, deniz derinliği ölçülebilir.
9- Ses dalgaları kullanarak sudaki cisimlerin yerini ve derinliğini ayrıca denizlerin derinliklerini ölçmek için kullanılan cihaza sonar denir. Sonar cihazı ses dalgalarını gönderir ve ses dalgaları engele çarpıp yansıyarak tekrar cihaza ulaşır. Ses dalgalarının gönderildikten sonra tekrar geri gelmesi süresi hesaplanarak uzaklık ölçülebilir.
10- Ses ile ilgili çalışmalar çok eskilere dayanır.
• MÖ 500 yılında Yunan filozof ve bilim insanı Pisagor, titreşen yaylardan ortaya çıkan sesleri incelemiştir.
• M.Ö 400'de Yunan bilgin Arkides, bir cismin başka bir cisme çarpmasıyla ses elde edilebileceği fikrini ileri sürmüştür.
• MÖ 350 yılında Yunan filozof Aristoteles sesin, havanın hareketi ile kulaklarza ulaştığını öne sürmüştür.
• MÖ 425–221 yıllan arasında Çinliler, havadaki nemin telli çalgılardaki tellerin gerilimini etkilediğini gözlemleyerek tellerdeki gerilim ile çıkardıkları ses arasında bir ilişki olduğunu ileri sürmüşlerdir.
• Günümüzden yaklaşık 400 yıl önce İtalyan gök bilimci Galileo (Galib), ses dalgalarının frekansı ve incelik–kalınlık arasındaki ilişkiyi araştırmıştır.
• İtalyan elektrik mühendisi ve mucit Guglielmo Marconi (Guglelmo Markoni), 1901 yılında ilk defa okyanus ötesi kablosuz ses yayınını gerçekleştirmiştir.

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı aşağıdan yorumlama biçimi yazan yerden Anonim'i seçip yazabilirsiniz ;)