29 Mart 2010 Pazartesi

Zanatçı ve sanatçı arasındaki farklar

Sanatçı ve zanatkar arasındaki farkı yıllardır tartışılıp durdu aşagıdaki yazmızda ikisinide ayrı ayrı ele alıp inceledik aradaki farka siz karar verin.


 

Zanaatkâr

Zanaatkâr Zanaatkâr veya zanaatçı, sermayeden çok nitelikli emeğini kullanarak mal üretiminde bulunan kişidir. Zanaatkâr, zanaatla uğraşan kişi anlamına gelir. Zanaat ise Türkçe' de el ustalığı isteyen işler anlamıda kullanılmaktadır. Türkiye'de zanaatkâr deyimi daha çok esnafla birlikte, esnaf ve zanaatkâr şeklinde kullanılmaktadır. Burada esnaf, görece küçük bir sermayeyle daha çok emeğini kullanarak mal ya da hizmet üreten kişi anlamındadır. Zanaatkâr deyimi ise esnafa göre daha dar kapsamlı olup, maddi ya da estetik ihtiyaçları karşılamak üzere mal üreten esnaf anlamına gelmektedir.


 

 SANATKAR

      Güzel sanatlara ait eserler medna getirmekte bilgi ve ustalığı olan, o işi meslek edinerek sanatla uğraşanlara sanatkar denir.

      Sanatkar olmak için büyük bir sanat duygusu ve sevgisine sahip olmakla beraber, o duygu, sevgi ve becerileri başkalarına ileten, öğreten bir ifade kabiliyetine ve iktidarına sahip olmak gerekir.

      Gerçek sanatkarda aranan nitelik, beceri ve ustalıktan çok, sanata gösterdiği sevgi, coşku, duyarlılık ile çağdaş duygu ve düşüncedir. Bununla birlikte; konusunda biraz bilgisi olan herkese üstad denildiği gibi sanatla uğraşan herkese de sanatkar denilmesi yanlıştır.

      Güzel Sanatların dışında kalan diğer sanatlarla uğraşan ve bilgi, beceri sahibi olanlara "zanaatkar" denir.

      Kuaförlük, renk ve biçin olarak estetik güzelliğin işlevi bakımından  bir süsleme sanatıdır.

      Form, renk uyumu gibi estetik sanat fonksiyonlarına bağımlı bulunması, tarihsel gelişimi içerisinde saç biçimlendirmenin insanı bütünüyle süsleyici bir unsur olarak artistik bir düzeyde ele alınması ile uygulamada temel amacın kişiyi güzelleştirmek, güzelliğin ise, sanatsal ve estetik bir kavram olması ve modanın önde gelen ön emli unsurlarından birisi olarak düşünüldüğü için Avrupa'da ve pek çok ülkede kuaförlük sanatı güzel sanatların bir dalı olarak bilinmektedir.


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı aşağıdan yorumlama biçimi yazan yerden Anonim'i seçip yazabilirsiniz ;)