su sıkıntısı ve kuraklıga karşı bireysel ve kişisel yapabilecegimiz pek çok şey bulunmaktadır herkez kendinden bazı fedakarlıklar yapsa problem büyük ölçüde hallolocaktır.
SUSUZLUK SORUNU
BOŞA AKAN SU
-Çok fazla önemsenmese de damlatan bir musluk bir ayda yaklaşık 3 ton su kaybına yol açmakta.
-Sifon ise ortalama 8 ton suyu boşa harcamaktadır.
-Diş fırçalarken, el yıkarken ve traş olurken 2 dakika açık bırakılan bir musluk günde 20 litre su tüketiyor.
-5 kişilik bir ailede bu rakam günde 100 litreye ulaşmaktadır. .
-Bir otomobilin kova yardımıyla yıkanması sırasında 20 litre su harcanırken, yıkama işinin hortumla yapılması durumunda bu miktar 150 litreye çıkmaktadır.
-Damlayan bir musluktan boşa akan su, tonlarca su sarfiyatı demektir.
-Evlerimize satın alacağımız su tüketen ev aletlerinin ( çamaşır ve bulaşık makineleri, musluklar, rezervuarlar) daha az su tüketmesine azami ölçüde dikkat etmeliyiz.
KÜÇÜK ÖNERİLER
** Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte akarsulara ya da denizlere karışıyor. İçinde fosfat bulunmayan ve suda kolayca ayrışabilen temizlik ürünleri kullanınız.
** Dişlerinizi fırçalarken, bulaşık yıkarken ya da traş olurken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep oluyor. Musluklarınızı gereksiz yere açık bırakmayınız.
** Çamaşır ve bulaşık makinası satın alırken su ve enerjiyi verimli kullanan leri tercih ediniz.
** Yeni teknolojiler sayesinde standart lere göre % 60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Satın alırken bu tasarruflu leri tercih ediniz.
** Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürüyor. Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanınız.
** Bozuk musluklardan ve tuvaletlerden sızan su, evinizdeki toplam su tüketiminizi arttıracaktır. Bozuk tesisatınızı mutlaka onarınız.
** Kapı önü, balkon, teras gibi yerleri temizlerken hortumla su tutmak yerine süpürge kullanınız.
** Bahçenizi sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih ediniz.
** Arabanızı yıkarken kova ve sünger kullanınız.
** Musluklara ve duş başlıklarına takılan ve su akışını azaltırken basıncı artıran yeni sistemleri edininiz.
** Değiştirdiğiniz akvaryum suyunu, bitkilerinizi sulamak için kullanabilirsiniz. Azot ve fosfor bakımından zengin olan bu su iyi bir gübredir. Yumurta kaynattığınız suyun içinde de bitkiler için yararlı maddeler bulunmaktadır.
SU TASARRUFU NASIL YAPILIR?
Musluklarımızı, sifonlarımızı, daima bakımlı tutabiliriz. Bozuk olanları hemen onarın. Çünkü saniyede bir damla akan su, yılda 3 metreküplük yani 3 tonluk bir tüketime tekabül eder.
Çamaşır ve bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketmektedir. Makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmayıp ve kısa programları tercih edebiliriz.
Banyo yerine duşu tercih edebiliriz. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir.
Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart lere göre %60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadýr. Rezervuarların boyutunu küçültebiliriz. 12-20 litrelik yerine 6-7 litrelik ve kademeli rezervuarları tercih edebiliriz. Sifon çekildiðinde suyu renklendirsin ve temizlesin diye tuvalete asılan maddeleri kullanmayalým. Bunlar kanalizasyona karışıarak kirliliğe sebep olur.
Traş olurken, ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken, bulaşıkları sabunlarken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15-20 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bu işleri yaparken musluğu ihtiyacımız olduğu kadar açalım.
içme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışabiliriz. Sebze ve meyve yıkadığınız suyla çiçekleri ve bahçeleri sulayabilir, temizlik yapabiliriz. Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır. içinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanabiliriz.
Temizlikte sıvı sabun, toz sabun gibi doğal esaslı olanları tercih edebiliriz. (Hem doğaya zarar vermez hem de daha az suyla durulanabilir.) Diğer kimyasal deterjanların (petrol türevi temizleyiciler) doğal ortam için sakıncalarının yanı sıra bol suyla durulanmaları gerekir.
Otomobilimizi ve balkonlarınızı hortumla yıkamak yerine silerek veya kova ve sünger kullanarak temizleyebiliriz. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir.
-Su basmasnı; engellemek için evden çıkarken ana vanayı; kapatmak iyi bir tedbirdir.
-Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür. Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanalım.
-Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine süpürge kullanabiliriz.
-Bahçe sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edebiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınızı aşağıdan yorumlama biçimi yazan yerden Anonim'i seçip yazabilirsiniz ;)