13 Aralık 2007 Perşembe

SES KARTI NEDİR ?

bilgisayarımızdaki sesleri duyabilmemiz için kullanılan bir donımdır sşimdi ses kartını yakından tanıyalım
Ses kartı
Ses kartı, bilgisayarda analog ve dijital ses işlevlerini yerine getiren elektronik birimidir.
Dâhilî olarak PCI- veya PCI-Express kart yuvalarına takılan kart türleri olduğu gibi, haricî olarak USB bağlantı noktasına bağlanan, pcmcia yuvalarına takılan ve profosyonel alanlarda kullanılmak üzere Güvenlik duvarı girişinede bağlanabilen versiyonları mevcuttur. Eski ses kartları ISA yuvalarına takılabilirler. Ayrıca anakart üzerinde bütünleşik sunulan ses yongaları da mevcuttur.
Ses kartının görevleri [değiştir]
• Ses sinyallerini kaydetmek
• Ses sinyallerini sentezlemek
• Ses sinyallerini karıştırmak ve degiştirmek
• Ses sinyallerini yürütmek (çalmak)
Tarihi
Ses kartları bilgisayar alanında 1989/90'lı yıllarda popülerliğe kavuşmuştur, AdLib ve Soundblaster kartları, konuşmacı adı verilen, sistem içindeki hoparlörün yerine ses işlevlerini üstlenen kartlardır. Daha sonra piyasaya sürülen Roland LAPC-I ile birlikte, bilgisayar büroların dışında oyun amaçlı da kullanılmaya başlanmıştır.
Donanım tabanı [değiştir]
Temelde bir ses kartının görevi A/D cevirici yonga vasıtası ile analog ses sinyali ses kartı girişinden dijitale çevrilir ve dijital ses sinyalleri de ses kartı çıkışında analog ses sinyallerine çevrilir.
Giriş ve çıkışlar [değiştir]
Giriş ve çıkışlar farklı kullanımlar içindir.
Analog [değiştir]
Analog giriş ve çıkışlar stereo konnektör veya Cinch biçiminde bulunurlar. Modern kartlar ayrıca ATX-anakartlara uygun dahili ön panel konnektörlerine de sahiptirler. İlaveten uluslararası standartlara göre renklendirilirler. Dijital [değiştir]
Ses kartları ayrica optik giriş çıkıslara sahip olabilirler, bu çıkışlar S/PDIF formatında veya AES/EBU formatında XLR jack ile kullanılırlar.
Renk Fonksiyon
turuncu S/PDIF - Çıkış
MIDI ve Kumanda kolu [değiştir]
Bazı ses kartları ayrıca kumanda kolu girişi veya MIDI için kullanılabilen girişe de sahiptirler. Önceden neredeyse tüm ses kartları bir kumanda kolu girişine sahipken, yeni model ses kartlarında bu durum giderek azalmaktadır, zira modern kumanda koları USB girişlerini kullanmaktadırlar.
Kalite farkları [değiştir]
Ses kartlarını kalite olarak birbirinden ayıran temel özellikler bit çözünürlüğü (örneğin 16 bit veya 24 bit), maksimum örnekleme kalitesi (örneğin 22, 44, 96 veya 192 kHz), gürültü filtresi, sıklık aralığı ve maksimum kanal sayısıdır.
İlaveten pek çok ses kartının desteklediği EAX, DTS-ES, oder ASIO gibi çıkış kodlamaları da ses kartının kalitesini belirleyen bir faktördür. Normal ses kartları bütünleşiklerden farklı olarak hızlandırıcı yongalara sahiptir, bu sayede işlemcinin performansını düşürmezler. Bazı ucuz ses kartları bu hizlandırıcı yongalara sahip değildir.

İlave özellikler [değiştir]
Bilgisayarın arka çıkışının sınırlı olması, ve takılacak cihazlar için bilgisayarın arkasına ulaşmanın zor olması sebepleriyle bazı ses kartlarına ön paneller ilave edilebilir. Bazen de ilave slot kapağı biçiminde giriş çıkış panelleri kullanılır, bu kapaklar ses kartına özel bir kablo ile bağlanırlar. Yine daha fazla giriş sunmak için, bazı ses kartı üreticileri özel girişler, ve bu girişe takılan, daha çok ses giriş-çıkışına sahip kablolar verirler.
Bütünleşik ses kartları [değiştir]
Ses kartları anakarta bütünleşik de olabilirler. Bu tür çözümler daha uygun maliyetli olurlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı aşağıdan yorumlama biçimi yazan yerden Anonim'i seçip yazabilirsiniz ;)